Site Haritası Oluşturma, Ekleme, Gönderme

Web siteniz için önemli olan site haritası, içeriklerinizin araştırılıp taranmasını ve dizine ilave edilmesini sağlar. Tarayıcılar ve arama motorları bazında ele alındığında bu harita yapılandırılmış bir liste olarak ifade edilir. Sitede yer alan sayfaları Google’a iletmenin bir yolu olarak da gösterilen haritalar, sitenin daha iyi indekslenmesi için yol göstericidir. Bu sayede siteyi ziyaret eden botlar, sayfanın ne sıklıkla ve ne zaman güncellendiğini ve hangi sayfanın ne kadar önemli olduğunu tespit edebilir.

Sitenin arama motorlarına daha hızlı şekilde tanıtılmasını sağlayan site haritası hem Google’ın hem de site sahibinin işlerini daha kolay hale getirir. Böylece arama motorları sitenin yapısını daha iyi anlayabilir, siteye en son ne zaman güncelleme yapıldığını net bir şekilde görebilir.

Bkz. **Google WEB Sayfalarını Nasıl Indexler?

Bkz. **Site Adresini Değiştirme

Site Haritalarının Faydaları Nelerdir?

Kullanıcılara çok daha hızlı index yapma fırsatı sunan site haritaları sayesinde arama motorları bilgiye kısa süre içerisinde erişebilir. Aynı zamanda derin sayfaların hızla indexlenmesini sağlayan bu sistem alt sayfaları da erişilebilir hale getirir.

Dizine eklenen sayfaların izlenebilmesini mümkün hale getiren haritaların takibi kolaylaşır. Google Search Console’a ilave edilen site haritası ile olası sorunların tespit edilmesi ve URL takibi daha kolay hale gelir. Bununla birlikte sayfalarda oluşan 3XX veya 5XX hataları pratik şekilde tespit edilebilir.

Faydaları dikkate alındığında sitemap genellikle içeriği sık sık değişen web siteler ya da büyük web siteler için kullanılır. Yani her site için bunun kullanımı zorunlu değildir. Yeni kurulan bir sitenin arama motoru tarafından tanınması için de haritalardan yardım alınabilir.

Bkz. **En Sık Karşılaşılan Teknik SEO Hataları

Site Haritasında Olmaması Gerekenler

Site haritasının düzenli bir biçimde işlemesi için bazı prosedürler vardır. Bu prosedürün sağlaması ise haritada bulunması ve bulunmaması gereken yapıların dizilimine bağlıdır. Site içerisinde kullanılan site haritasında olmaması gerekenler şu şekildedir:

  • Sayfalandırılmış ve standart hale getirilmiş sayfalar
  • Kullanılan kimlik oturumlarına ya da parametrelere sahip olan URL’ler
  • Canonical’i yanlış olan sayfalar
  • SEO için gereksiz olan filtreleme ile oluşturulmuş URL’ler
  • İstemci içeren sayfalar, yeniden yönlendirmeler ya da sunucu hata sayfaları
  • Robot.txt tarafından engellenmiş sayfalar
  • Tekrar eden sayfalar
  • Açılış sayfasında olmaması gereken ve kullanıcılar açısından yararlı ve gerekli görülen yardımcı program sayfaları (hesaplar, inceleme formu, istek listeleri vb.)

Bkz. **Uzak Durmanız Gereken Hreflang Hataları ve Çözümleri

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Site haritası oluşturmak için özel olarak hazırlanmış online programlar ve siteler kullanılır. Bunlar özellikle kod bilgisine vakıf olmayan, programlama dilleri ile dinamik sitemap hazırlamak istemeyen kişiler tarafından talep edilir. Otomatik site haritası oluşturduktan sonra sitedeki doküman ve sayfa sayısı arttıkça site haritasının güncellenmesi gerekir.

WordPress altyapısına sahip olan siteler için site haritası ile ilgili çeşitli eklentiler mevcuttur. Bunlar sayesinde harita oluşma süreci hız kazanır. En çok tercih edilen eklentiler şunlardır; 

  • Google Sitemap, 
  • Google XML Sitemaps, 
  • Premium SEO Pack, 
  • Yoast SEO,
  • All in One SEO Pack 

*Wordpress dışında kalan siteler için farklı yöntemler kullanılabilir.

Bkz. **Robots.txt Generator Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bkz. **Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Site Haritası Ekleme, Gönderme ve Doğrulama

Site haritası oluşturulduktan sonra sıra arama motorları için siteyi doğrulamaya ve site haritasını gönderme işlemine gelir. Bu uygulama sitenin taranabilmesi açısından önemlidir. Google üzerinden yapıldığında Webmaster Tools adresine girilir ve menüden site haritaları sekmesi açılır. Daha sonra site haritasının URL adresi bu kısma eklenir.

Yandex için gönderme işlemi yapılacağında ise Yandex Webmaster adresine girilir ve üst kısımda bulunan + işaretine tıkladıktan sonra site eklenerek doğrulanır. Sonrasında menüden indexing ve sitemap files alt menülerine girilerek işlem tamamlanır. Benzer işlemler PHP ve Bing için de yapılabilir.

Kategori:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir