Tanım olarak bakıldığında kırık link bir web sitesinde önceden var olan ancak şu an mevcut olmayan link türü olarak ifade edilir. Bu durum ziyaret edilen web sitesinde 404 sayfa hatası alındığında gerçekleşir. Eğer sitedeki kırık link sayısı artarsa bu durumda arama motoru örümcekleri ve ziyaretçiler sitede gezemez hale gelir. Bu da arama motorunda alt sıralara düşmek ve olumsuz kullanıcı deneyimi gibi istenmeyen durumlara neden olur.
Web sitelerinde kırık link sayısının mümkün olduğunca az olması hatta hiç olmaması gerekir. Mevcut kırık linkler düzeltildiğinde o siteye Google tarafından öncelik verilir ve bu sayede anahtar kelimelerde yükselme olabilir.
Bkz. **En Sık Karşılaşılan Teknik SEO Hataları
Kırık Link Neden Olur?
Ölü link olarak da belirtilen kırık link farklı sebeplerden dolayı görülür. En sık görülen kırık link sebepleri şu şekildedir:
- Web site bağlantısının sitenin sahibince yanlış verilmesi,
- Sitenin dışarıya erişime kapanmış olması, sınırlı erişimli sayfalar ya da intranet sitesi,
- İlgili bağlantının site sahibi tarafından kaldırılmış olması,
- Web sitesine erişmeye engel olan özel güvenlik duvarı ya da mevcut güvenlik yazılımları,
- Web sitesinin farklı bir uzantıya taşınması ya da sitenin kalıcı olarak kaldırılması.
Yukarıda saydığımız maddeler vb. nedenlerden dolayı sıklıkla karşılaşılan kırık link bildiriminde kullanıcıların ekranına 404 hatası gelir. Bu uyarıyla kullanıcıların büyük bir kısmı siteyi terk eder. Bunun sonucunda ise site SEO yönünden zarar görür ve ziyaretçi kaybı yaşar.
Bkz. **Google Tag Manager ile 404 Hataları Nasıl Takip Edilir?
Kırık Link Nasıl Belirlenir?
Kırık linklerin belirlenmesi için uygulanacak farklı yöntemler vardır. Ancak bu sayfaların tamamının tespit edilmesi sanıldığı kadar kolay değildir.
Sayfaların tek tek manuel olarak kontrolü zorlayıcı olacağından sağlıklı bir tespit için internette yer alan ücretsiz uygulamalar kullanılır. En çok tercih edilen uygulamalar arasında Broken Link Check, W3C Link Checker ve Dr. Link Check gibi uygulamalar yer alır. Bu uygulamaları kullanarak hata veren sayfaları tespit edebilir ve çözüm aşamasına geçebilirsiniz.
Kırık linkleri tespit edip çözüme kavuşturmak, ziyaretçilerde güven duygusu yaratmayı sağlayacaktır. Aksi halde olumsuz deneyim yaşayan kullanıcı siteyi tekrar kullanmayacaktır. Bu nedenle ücretsiz araçlarla açılmayan linkler tespit edilmeli ve ona uygun bir çözüm yolu uygulanmalıdır.
Bkz. **Google’dan URL Kaldırmak için Kullanabileceğiniz 5 Yöntem
Kırık Link Nasıl Düzeltilir?
Kırık linkleri düzeltmek için ilk olarak bunların sayısı listelenir. Ardından hepsi tekrar gözden geçirilir ve gerçekten çalışıp çalışmadığına bakılır. Bu hataları düzeltmek için işe yarar küçük eklentiler kullanılabilir. Yapılacak 301 yönlendirmeleriyle de kırık linkler çalışan sayfalara dönüştürülebilir.
Yönlendirmeler için Redirection eklentisini kullanabilirsiniz. Kullanımı kolay ve hızlıdır. Araçlar-Eklentiler-Redirection adımlarını takip ederek eklentiye ulaşabilirsiniz. Eklenti sayfasını açtığınızda kaynak URL (source) ve hedef URL (target) sekmelerini göreceksiniz. Bu aşamada kaynağa kırık veya yönlendirilmek isteyen bağlantı yazılır. Hedef sekmesine çalışan yani yönlendirme yapılmak istenen sayfanın URL’si yazılır. Ardından kaydet denilerek yönlendirme tamamlanır. Bu işlem ile tüm kırık linkleri kullanılabilir hale getirmek mümkündür.
Kullanılacak hazır eklenti ile sorun kısa süre içerisinde çözülebilir. Eğer web sitesindeki mevcut altyapı eklenti kurulumunu desteklemiyorsa yönlendirilecek sayfa robot.txt ile botlara iletilebilir. Buna alternatif olarak Google Search Console da kullanılabilir.
Bkz. **SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Kırık Link ve SEO
Kullanıcı deneyimi SEO için son derece önemli olup kırık link nedeniyle alınan 404 hatası kullanıcıların birkaç saniye içerisinde siteden çıkmasına yol açar. Bu durumda sayfadan çıkma oranı artar ve Google botlarının sorunsuz indeksleme yapması engellenir. Bunun sonucunda da site ile ilgili SEO puanı olumsuz etkilenir.
Kaliteli ve başarılı şekilde yürütülen kırık link SEO çalışması için kopuk linklere karşılık ayrı bir sayfa açmak gerekir. SEO ile uyumlu hale gelen site sayfaları kullanıcı deneyimleri ile doğru orantılı olduğundan bunun için gerekli tüm aşamalar eksiksiz olarak tamamlanmalıdır. Bu sayede web sitesi kullanıcıların gözünde daha değerli hale gelecektir.
Bir yanıt yazın