Arama motorları tarafından listelenebilmek için gerekli olan index sayfaların fark edilebilmesini sağlar. Bu sayede web sitesindeki arama motoru botları içerikleri ve güncellemelerini fark ederek dizine ekler ya da dizinde var olan içeriklerin görüntülenmesine katkıda bulunur. Normal koşullar altında arama motorları web sitesindeki bütün sayfaları indexlediği için bunların kaldırılması için ekstra işlem yapmak gerekir.
İndex silmek için kullanılan çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunları eksiksiz olarak yapmak için bilgi edinmekte ya da profesyonel destek almakta yarar vardır. Yapılacak düzenlemeler ile siteye giriş hızı artacak ve bu da beraberinde yüksek ziyaretçi trafiğini getirecektir. Özellikle Google index almak daha fazla kişiye ulaşmaya yardımcı olacaktır.
Bkz. **5 Soruda Mobile First Indexing (Mobil Öncelikli İndeksleme)
İndex Silme Yöntemleri Nelerdir?
İndex silme yöntemleri kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. En çok kullanılan yöntemler şunlardır:
- Google Search Console İndex Silme Yöntemi
Google arama konsolunda bulunan bir ayar ile Google Search Console index silme işlemi yapılabilir. Bunun için ilk olarak sisteme giriş yapılır ve istenilen web sitesi seçilir. Sol bölümde bulunan gezinme panelindeki optimizasyona ve ardından URL’yi kaldır seçeneğine tıklanır. Daha sonra bu sayfadaki yeni bir kaldırma isteği oluştur düğmesine tıklanır. Son aşamada kaldırılması istenen sayfanın URL’si girilir ve devam’a tıklanarak işlem için onay verilir. Bununla birlikte silme işlemi tamamlanır.
Bkz. **Google WEB Sayfalarını Nasıl Indexler?
- Meta Kodu Ekleme Yöntemi
İstenen içeriğin ya da bütün içeriklerin indekslerini silmek için meta kodu ekleme yöntemi kullanılabilir. Bu işlem için kod eklemek gerekir. Kod istenilen sayfaya ya da tüm sayfalara yerleştirilir. Sonraki arama motoru botları siteye geldiğinde ilgili içerik arama sonuçlarında görülmeye başlar. Bunun için kullanılacak olan meta kodu şeklindedir.
Eğer hafızada bulunan sayfaları temizlemek ya da arama motorunun siteyi belleğe alması engellenmek isteniyorsa bu durumda meta kodunu kullanmak gerekir. Bu işlemi yaparken eksik alan bırakmamaya dikkat edilmelidir.
Bkz. **Robots.txt Generator Nedir, Nasıl Kullanılır?
- Robot.txt Yöntemi
Robot.txt bütün bir site üzerinde müdahalede bulunma olanağı sunar. İçerik olarak bakıldığında robot.txt kök etki alanında bulunur ve arama motoru botlarına hangi kısma erişemeyeceklerini gösterir. Bu dosya ile index silme yapmak için Google Search Console kullanılabilir. Bu sayede Google tarafından görünmesi istenmeyen URL adresleri engellenmiş olacaktır. Robot.txt dosyaları için manuel işlem yapılması gerekir. Yapılan bu elle düzenleme ile kategori, sayfa, dizin ya da site ile ilgili tüm arama içerikleri silinebilir.
- Htaccess Yöntemi
Sıklıkla kullanılan htaccess yöntemi ile site adresinin değiştirilmesi halinde eski sitede bulunan indexler yeni siteye yönlendirilebilir. Bu sayede arama motoru üzerinden gelen ziyaretçilerin direkt olarak yeni siteye yönlendirilmeleri sağlanır.
Htaccess yöntemi ile 301 yönlendirmesi yapılarak site tamamen farklı bir adrese taşınabilir. Eğer açılmayan sayfalar varsa bu durumda 404 sayfası oluşturulur. Aynı zamanda 404 oluşumlu sayfaların indexlenmesi farklı metotlar kullanılarak engellenebilir. Uygulanan yöntemle sesli siteye ait veriler silinebilir.
Bkz. **Google’dan URL Kaldırmak için Kullanabileceğiniz 5 Yöntem
İndex Ne Zaman Silinir?
İndex silinecek durumlar hakkında bilgi sahibi olmak sitenin sağlıklı şekilde işlemesini sağlar. Bunlar arasında eskiden var olup sonradan silinen içerikler, sitede bulunmayan sayfalara verilen linkler, sitenin farklı bir adrese taşınması ve ref kodları ilave edilerek reklam amacıyla link verilmesi durumları yer alır.
Eskiden var olup sonradan silinen içerikler genellikle içeriğin güncel olmaması veya ürün satışının sona ermesi durumunda tercih edilir. Sitede olmayan linkler için silme işlemi ise farklı sitelerden gelen linklerin sitede olmadığının bilinmesi halinde yapılır. Bu işlemler için en uygun index silme işlemi tercih edilmelidir.
Bir yanıt yazın