X

Web Sitenizi Negatif SEO’dan Nasıl Korursunuz?

Tüm SEO endüstrisi son birkaç yılda büyük bir dönüşüm yaşadı. Birçok online pazarlamacı çarpıcı bir şekilde stratejilerini değiştirdi. Artık rekabeti yüksek anahtar kelimeler için Google’da üst sıralarda yer almak üç yıl önceki kadar kolay değil. Black hat SEO yapmak algoritma güncellemerinden sonra çok daha zor olduğundan SEO’nun yeni bir türü “negatif SEO” olarak ortaya çıkmıştır.

Bu makale, negatif SEO nedir ve işinizi bir kurban haline gelmeden nasıl koruyabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacak bir rehberdir. Markanızın online olarak güç kazanması konusunda ciddiyseniz ve onu güvende tutmak istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Negatif SEO Nedir?

Negatif SEO, arama motorlarında bir rakibin sıralamalarını sabote etmek için black hat SEO ve etik olmayan teknikleri kullanma pratiğine işaret eder. Negatif SEO saldırıları farklı şekillerde olabilir:

  • Web sitenizi hackleme
  • Web sitenize yüzlerce veya binlerce spam bağlantı kurma
  • İçeriğinizi kopyalayıp internet üzerinden dağıtma
  • Viagra, online poker ve diğerleri gibi anahtar kelimeleri kullanarak web sitenize yönlendiren linkler
  • Sahte sosyal profiller oluşturma ve online itibarınızı bozma
  • Web sitenizin en iyi backlinklerini kaldırma

Negatif SEO Gerçek Bir Tehdit Mi?

Evet, buna hiç şüphe yok. Negatif SEO gerçektir ve sayısız web sitesi bu problemle uğraşmak zorunda kalmıştır. Onu önlemek, onu düzeltmekten çok daha kolaydır. Ayrıca, black hat forumları bu tekniği başardıkları insanlardan hikayelerle doludur. Google, webmasterların bu sorunun üstesinden gelmesine yardımcı olmak için Disavow Aracı’nı tanıtmıştı, ancak aracı dikkatli kullanmalısınız gerektiğini belirtelim. 

Negatif SEO Saldırılarını Nasıl Engellerim?

Google Web Yöneticisi Araçları e-posta uyarılarını kurun

Google, şu durumlarda e-posta uyarıları gönderebilir:

  • Web sitenize kötü amaçlı yazılımlar saldırıyor ise
  • Sayfalarınız dizine eklenmediyse
  • Sunucu bağlantı sorunları yaşıyorsanız
  • Google’dan manuel ceza aldıysanız

Henüz yapmadıysanız, web sitenizi Google Web Yöneticisi Araçları‘na bağlayın. Hesabınıza giriş yapın ve “Web Yöneticisi Araçları Tercihleri”ni tıklayın. E-posta bildirimlerini etkinleştirin ve her tür sorun için uyarı almayı seçin. “Kaydet”i tıklayın. 

Backlink Profilinizi Takip Edin

Bu, spam gönderenlerin başarılı olmasını önlemek için yapılması gereken en önemli işlemdir. Çoğu zaman, düşük kaliteli linkler veya yönlendirmeler oluşturarak web sitenize karşı negatif SEO gerçekleştireceklerdir. Birinin negatif link oluşturduğu veya web sitenize yönlendirdiği zamanı bilmek hayati önem taşımaktadır.

Ahrefs veya Open Site Explorer gibi araçları, birilerinin web sitenize linkler oluşturup oluşturmadığını manuel kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Web sitenizin önemli backlinkleri kazanması veya kaybetmesi durumunda size e-posta uyarısı gönderebilecek toollar kullanabilirsiniz.

Her sabah backlinklerinizi manuel olarak kontrol etmek yerine bunu sizin yerinize yapacak bir tool kullanmanız, bilmeniz gereken her şeyi gelen kutunuza gönderir.

En iyi Backlinklerinizi Koruyun

Sıklıkla, spam gönderenler en iyi backlinklerinizi kaldırmaya çalışacaklardır. Genellikle linkleri kaldırırken web sitesi sahibi olarak sizin adınız ile başvururlar ve webmasterden backlinkleri kaldırmalarını isterler. Bunun olmasını önlemek için iki şey yapabilirsiniz:

Web yöneticileri ile iletişim kurduğunuzda, Gmail veya Yahoo yerine her zaman alan adınızdan bir e-posta adresi kullanın. Bu şekilde, web sitesi için çalıştığını ispatlayacaksınız ve sizin gibi davranan başka birine karşı önlem alacaksınız. E-postanız şu şekilde olmalıdır: adınız@alanadiniz.com

En iyi backlinklerinizi takip edin. Backlink listelerinize gidin ve onları Page Rank veya sosyal etkinliklere göre sıralayın. Bunlardan herhangi birinin kaldırılıp kaldırılmadığını doğrulayabilmeniz için en değer verdiğiniz backlinklere etiketler ekleyin. Bu şekilde daha kolay takip edebilirsiniz.

Web Sitenizi Kötü Amaçlı Yazılım ve Hacker’lardan Koruyun

Güvenlik son derece önemlidir. İstediğiniz son şey web sitenizde bilmeden spam almaktır. Web sitenizi güvenceye almak için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • WordPress kullanıyorsanız Google Authenticator Plugin’ı yükleyin ve 2 adımlı bir doğrulama şifresi oluşturun. WordPress, web sitenize her giriş yaptığınızda akıllı telefonunuza gelen Google Authenticator tarafından oluşturulan bir kod eklemeniz gerekecektir (iOS ve Android’de mevcuttur).
  • Rakamlarla ve özel karakterlerle güçlü bir şifre oluşturun.
  • Dosyalarınızın ve veritabanınızın yedeklerini düzenli olarak alın.
  • Web siteniz kullanıcıların dosya yüklemelerine izin veriyorsa, hosting şirketinize danışın ve kötü amaçlı yazılımları önlemek için virüsten koruma yazılımını nasıl yükleyebileceğinizi sorun.

Sosyal Medya Mention’larınızı Takip Edin

Bazen spam gönderenler, şirketinizi veya web sitenizin adını kullanarak sosyal medyada sahte hesaplar oluşturacaktır. Önce bu profilleri spam olarak bildirerek kaldırmaya çalışın. Markanızın adını kimin kullandığını bulmak için Mention.net gibi araçları kullanabilirsiniz. Birisi herhangi bir sosyal medyada veya web sitesinde sizin isminizden bahsettiği zaman en kısa sürede bilgilendirilirsiniz ve harekete geçip geçmemeye karar verebilirsiniz.

Web Sitesi Hızınızı İzleyin

Web sitenizin yükleme süresinin bir anda çok yükselmesi durumunda, biri sunucunuza saniyede binlerce istek göndermiş demektir. Bunu durdurmak için hızlı davranmazsanız, sunucunuz çökebilir. Sunucunuzun çalışma süresini ve yükleme süresini izlemenize yardımcı olan harika bir araç Pingdom.com’tur.

Bir hesap oluşturun ve “e-posta uyarıları”nı etkinleştirin, böylece web sitenizin ne zaman kapandığını bileceksiniz. Siteniz saldırıya maruz kalıyorsa, hosting şirketinize başvurun ve en kısa sürede destek isteyin.

Kendi SEO Stratejilerinizin Mağduru Olmayın

Google tarafından kabul edilmeyen teknikler kullanarak web sitenizin sıralamalarını düşürmediğinizden emin olun. Yapmamanız gereken şeylerden bazıları şunlardır:

  • Cezalı web sitelerine link vermeyin.
  • Blog ağlarından link satın almayın.
  • “Paralı anahtar kelimeleri” kullanarak web sitenize çok fazla geri dönüş yapmayın. Anchor textlerin en az% 60’ı web sitenizin adını kullanmalıdır.
  • Web sitenizde “nofollow” özelliğini kullanmadan link oluşturmayın.

Web Sitenize Karşı Olan Negatif SEO ile Nasıl Mücadele Edilir?

Birinin web sitenize karşı olumsuz bir SEO kampanyası başlattığını fark ederseniz, yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Kaldırmanız Gereken Backlinklerle Bir Liste Oluşturma: Web sitenizin yakın zamanda oluşturulmuş olan linklerini kontrol edin, kötü olanları seçin ve bunları kaldırmayı deneyin. Kötü linklerinize etiketler ekleyin. Bunları manuel olarak kontrol edin ve hangilerinin sıralamalarınıza zarar vereceğine karar verin ve bunları kaldırmaya çalışın. Spam olarak görünüyorsa farkında olmadığınız yeni backlinkler için e-posta uyarıları alır almaz bu listeyi oluşturun.
  • Kötü Linkleri Kaldırmaya Çalışın: Kaldırmanız gereken backlinkleri belirledikten sonra, web sitesinin web yöneticisiyle iletişime geçin ve linklerin kaldırılmasını isteyin. İletişim kurmaya çalıştığınız web sitesinin kök alan adını ekleyin ve “Kayıt yaptıran e-posta”yı arayın. Linkleriniz kaldırılmazsa ve bir yanıt alamazsanız, web sitesinin hosting şirketine başvurabilir ve onlardan spam olan linkleri kaldırmasını isteyebilirsiniz. Çoğu hosting şirketi size yardımcı olacak ve linkleri kaldıracaktır.
  • Disavow (Reddetme) Listesi Oluşturma: Manuel ceza aldıysanız, Google Engelleyici aracını kullanabilirsiniz. Yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri başarılı değilse, daha sonra Google Web Yöneticisi Araçları’na gönderebileceğiniz bir disavow listesi oluşturun. 

Sonuç

Web sitesi güvenliği ve arama motoru sonuçları, trafik almak isteyen herhangi bir web sitesi için son derece önemlidir. Aşağıda negatif SEO’yu önlemek için yapabileceğiniz yöntemlerin bir özeti yer alıyor:

  • Google Web Yöneticisi Araçları’ndan e-posta uyarıları oluşturun.
  • ahrefs gibi araçlarla, backlink profilinizi takip edin ve yeni linkler edindiğinizde e-posta uyarıları alın.
  • Web sitenizi zararlı yazılım ve bilgisayar korsanlarına karşı koruyun. WordPress için Google Authenticator eklentisini kullanın.
  • Copyscape.com ile kopya içeriği kontrol edin.
  • Mention.net ile sosyal medya ve web sitelerindeki şirket adınızdan bahsedin.
  • Pingdom.com ile web sitesi çalışma süresini izleyin.
  • Yanlışlıkla web sitenize karşı negatif SEO kullanmayın.

Yorumları Gör (1)

İlişkili Sem Seo Yazıları