URL nedir? sorusuna verilebilecek en basit cevap, internet üzerinden yer alan bir sayfaya açılan kapı olarak verilebilir. URL, sayfaya erişmek için kullanılacak protokolün adını ve sayfanızın kaynak ismini içerir. URL’nin ilk kısmı, hangi protokolün kullanılacağını tanımlar. İkinci bölüm ise kaynağın bulunduğu IP adresini veya alan adını belirtir. URL, URI (Uniform Resource Identifier)’nın en yaygın türüdür. URI’ler, bir ağ üzerinden bir kaynağı tanımlamak için kullanılan karakter dizeleridir.
URL protokolleri; web kaynakları için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) ve HTTPS (Secure Hyper Text Transfer Protocol), e-posta adresleri için “mailto”, Dosya Aktarım Protokolü (FTP) sunucusundaki dosyalar için “ftp” ve uzaktaki bilgisayarlara erişerek bir oturum açmak için telneti kapsar.
URL Nedir? Hangi Bileşenlerden Oluşur?
Bir URL çoğunlukla bir web sayfasını, bir web sayfasının bir bileşenini veya bir web sitesinde yer alan bir programı göstermek için kullanılır. Kaynak adı; bir sunucu ya da web servisini tanımlayan bir domain adından ve sunucu üzerindeki bir program adı ya da dosya yolundan oluşur. İsteğe bağlı olarak, bağlantı sağlamak için bir network portu kullanabilir ya da dosya içindeki belirli bir referans noktası kullanabilirsiniz.
Örneğin, http://www.asfklec.com/kgk/kgk1819.htm URL’si şunları belirtir:
- Sayfa kaynağı, bir web tarayıcısı vasıtasıyla HTTP protokolünü kullanarak alınır. URL’nin en başında belirtilen protokol budur.
- Sayfa kaynağına DNS (Domain Name Server) sayesinde erişilir. Bu da URL üzerinde domain isminizin yer aldığı bölümdür.
- Domaininizden sonra gelen kısım ise dosya yollarını ifade eder. Mavi ile boyanan http://www.asfklec.com/kgk/kgk1819.htm gibi.
Aşağıdaki örnekte URL bileşenleri şu şekilde açıklanabilir;
https://delphicoracle.gr:45678/Tahmin?yıl=2020
- HTTPS: HTTP’nin şifrelenmiş ve güvenlikli versiyonunu ifade eder.
- İletişim için standart olmayan bir bağlantı noktası (nonstandard port) 45678 kullanıldığını belirtir.
- “Yıl” parametresiyle “tahmin” adlı bir programın “2020” değerine ayarlanması.
Yine aşağıda verilen örnekte ise,
ftp://www.birşirket.com/beyazkağıtlar/widgets.ps URL’sinde bir dosyayı indirmek için FTP protokolünün kullanıldığı ifade edilir.
Yorumları Gör (1)
Selamlar :)
Blog heyecan verici.
Hazirladiginiz icin saygi duyuyorum.