WordPress, bir içerik yönetim sistemidir. Kullanıcının içerik üretip yayınlayabildiği bir sistemdir. İlk önceliği blog olsa da, daha sonra birçok konuda hizmet vermeye başlamıştır. Ve böylece e-ticaret sitelerinden portfolyo sitelerine kadar kullanım amacı genişlemiştir. Teorik olarak her türlü site konseptini WordPress’de yaratabilirsiniz. Kullanımı ve kurulumu basit olan WP, kullanıcılarına yüzlerce ücretsiz tema desteği de verebilmektedir. Günlerce site tasarımı için uğraşmak yerine WordPress’in hazır temalarını kullanabilirsiniz. Ancak sitenizin kendinize özgü bir tasarımı olmasını istiyorsanız, bunu yapmanız da mümkün.
WordPress’in dili esas olarak İngilizce’dir. Ancak diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yerel dilde kullanım mevcuttur. WordPress’in en önemli özelliği ise Google tarafından sevilen bir yapıya sahip olmasıdır.
WordPress Nasıl Kurulur?
Ücretli bir WP için bir hosting’e ve alan adına ihtiyacınız vardır. Ücretsiz sürümü içinse yapmanız gereken pek bir şey yok. Bunun için WordPress’in kendi sitesinde bulunan adımlarını tamamlamanız yeterli olacaktır. Ücretsiz sürümünün dezavantajı ise; kendinize özel bir alan adınız olmaması ve bazı plugin’leri ücretsiz sürümde kullanamayacak olmanızdır. WordPress’e uygun SEO stratejileri uygulayabilmek için yüklemeniz Yoast SEO gibi eklentileri yüklemeniz, ücretsiz versiyon ile mümkün olmuyor.
Otomatik Kurulumu
- WordPress.org adresinden veya WordPress Türkçe paketinin bulunduğu herhangi bir siteden, WordPress’in son sürümünü bilgisayarınıza indirin
- Sıkıştırılmış dosyayı Winrar veya Zip gibi yardımcı programlar ile açın.
- Dosya içeriğini sunucuya yükleyin. Tarayıcınızın adres çubuğuna WordPress’i kurmak istediğiniz sitenizin adresini yazın.
- Kurulum otomatik olarak gerçekleşecektir. Ekrandaki yönergeleri takip ederek kurulumu tamamlayınız.
Manuel Kurulumu (El İle Kurulum)
- WordPress.org adresinden veya WP’in Türkçe paketinin bulunduğu herhangi bir siteden, WordPress’in son sürümünü bilgisayarınıza indirin.
- Sıkıştırılmış dosyayı Winrar veya Zip gibi yardımcı programlar ile açın.
- Dosya içerisinde bulunan wp-config-sample.php dosyasını notepad veya benzeri basit bir yazı programı ile açın.
- define(‘DB_NAME’, ‘veritabanı adı’); buraya veritabanının adını yazın.
- define(‘DB_USER’, ‘kullanıcı adı’); veritabanına girmek için kullandığınız kullanıcı adını buraya yazın.
- Define(‘DB_PASSWORD’, ‘sifre’); veritabanına girmek için kullandığınız kullanıcı şifresini buraya yazın.
- wp-config-sample.php dosya adını wp-config.php şeklinde değiştirdikten sonra dosyaları sunucuya yükleyin.
- Tarayıcınızın adres satırına www.siteadresi.com/wordpress/wp-admin/install.php yazıp, yönergeleri takip ederek bitirin.