X

Breadcrumb Nedir?

Breadcrumb, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, sayfaların hiyerarşisini takip edebilmelerini sağlayan yardımcı bir araçtır. Breadcrumb kullanarak ziyaretçilerin site içerisinde gezinmesini kolaylaştırabileceğiniz gibi, kullanacağınız keywordler ile arama sonuçlarındaki sıralamalarınızı da yükseltebilirsiniz. Ayrıca bu sadece kullanıcıların değil, arama motorlarının da sitenizde gezinmesini kolaylaştıracaktır. Breadcrumb genellikle tepe menünün alt kısmında ve sayfanızın h1’inin üzerinde konumlandırılır. Aşağıdaki ekran görüntüsünde yapının örneğini görebilirsiniz.

Özellikle e-ticaret ve içerik siteleri için breadcrumb gerçekten olmazsa olmaz denilebilecek bir öge. Genelden özele doğru kurulan yapı sayesinde, ziyaretçilerinizin aradığı ürün veya içeriğin bir üst kategorisine çok daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Breadcrumb Yapısı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Breadcrumb’ı öncelikle kullanıcılara yardım amaçlı kullanmanız gerektiğini unutmayın. Sadece iç linkleme yapmak için kullanışsız bir breadcrumb yapısı tercih etmeyin.
  • Breadcrumb’ın son elemanı üzerinden sayfanın kendisine link vermeyin.
  • Ana menü yapınız yerine breadcrumb’ı tercih etmeyin. İkisine de mutlaka yer verin.
  • Breadcrumb’ın mutlaka tüm sayfalarınıza eklendiğinden emin olun.
  • Yapıyı title etiketinin içerisinde kullanmayın. Bu title’ın çok uzun olmasına neden olabilir.

Breadcrumb Schema.org İşaretlemesi

Breadcrumb yapınızın, yapılandırılmış veri kullanımı ile arama sonuçlarında gözükeceğini belirtmemizde fayda var. Schema.org yönergeleri doğrultusunda işaretlenen breadcrumb’lar arama sonuçlarında direkt olarak gözükmektedir. Bu sayede kullanıcıların arama sonuçlarında dikkatini çekerek tıklanma yüzdelerinizi arttırmanız mümkün olacaktır. Breadcrumb’ınızı microdata veya JSON-LD ile işaretleyebilirsiniz. Aşağıda örnek görünümü ve örnek JSON-LD kodlamasını görebilirsiniz.

<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “http://schema.org”,
“@type”: “BreadcrumbList”,
“Anasayfa”:
[
 {
  “@type”: “ListItem”,
  “position”: 1,
  “item”:
  {
   “@id”: “https://example.com/dresses”,
   “name”: “Ürünler”
   }
 },
 {
  “@type”: “ListItem”,
 “position”: 2,
 “item”:
  {
    “@id”: “https://example.com/dresses/real”,
    “name”: “iPhone”
  }
 }
]
}
</script>