Anlam olarak bakıldığında organik ziyaretçi herhangi bir teşvik ya da zorlama olmadan kullanıcıların web sitesine doğrudan gelmeleridir. Bunun için ziyaretçi arama motoruna site adını ya da domainini yazabilir veya doğrudan Google tarafından sayfaya iletilebilir. Organik sonuçlara başka sitelerde bulunan URL adresinden gelen ziyaretçiler de ilave edilebilir. Bu tür ziyaretçiler kendi özgür iradesi ile siteyi ziyaret edenler olarak belirtilir.
Siteyi ziyaret edenlerin bot mu yoksa gerçek mi olduğu arama motorları tarafından analiz edilebilir. Bunun için algoritmalar ve yapay zeka kullanılır. Doğal ziyaretçi sayısının fazla olması web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır. Bu nedenle SEO çalışmalarında organik ziyaretçiye önem verilmelidir.
Bkz. **Organik Trafik ve Direkt Trafik Alan Web Sitelerinin Farkı
Organik Ziyaretçi Nasıl Tespit Edilir?
Doğal ziyaretçilerin tespiti için siteye gelen ziyaretçilerin kaynağına bakılır. Bu aşamada arama motorundaki arama sonuçlarından mı yoksa başka bir yöntemle mi siteye girildiği incelenir. Aynı zamanda siteye gelen trafiğin ve sitede geçirilen sürenin uzunluğunun tespiti yapılır. Siteye gelen ziyaretçilerin gezinme durumu da önemli olup hangi sayfalara tıkladığı analiz edilir.
Organik ziyaretçilerin varlığı tespit edilirken sayfa çeşitliliği, site genel bilgileri, sayfa yapısı gibi bilgiler de gerekir. Site hakkında elde edilen tüm veriler verimlilik açısından önemlidir. Elde edilen verilere göre gerçek ziyaretçi sayısının fazla olması her zaman avantaj sağlayacaktır.
Bkz. **Web Yönetici Araçları Nedir (Webmaster Tools)
Organik Ziyaretçi Nasıl Elde Edilir?
Kullanıcıların kendi istekleriyle siteyi ziyaret etmesini sağlamak yani organik ziyaretçi elde etmek için şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- Özgün içerikler: Web sitenizde kullanacağınız içeriklerin %100 özgün olması son derece önemlidir. Kopyalama ya da spin’leme ile elde edilen içerikler Google arama sonuçlarında en alt sıralara kayar. Bu durum sitenin Google tarafından banlanmasına da yol açar. Dolayısıyla sitede kullanılacak içerikler özgün olarak seçilmelidir.
Bkz. **Kopya İçerik Problemi Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?
- Dikkat Çekici Başlıklar: İçeriklerin özgünlüğü kadar başlıkları da ziyaretçiler üzerinde etkilidir. Başlık ne kadar ilgi çekici olursa trafik ihtimali o kadar artacaktır. Bu amaçla SEO uyumlu ve trend başlıklar tercih edilmelidir.
- SEO uyumlu site: Web sitesinin SEO uyumlu olması siteyi arama sonuçlarında yükseltecektir. Bunun için yazı, görseller ve anahtar kelimeler özenle seçilmelidir. Bu durum sitedeki ziyaretçi sayısını artıracaktır.
- Sosyal Medya Hesapları: Günümüzde sosyal medya kullanımının neredeyse vazgeçilmez olduğu düşünüldüğünde sitedeki içerikleri bu hesaplardan paylaşmak daha fazla kişiye ulaşmayı sağlayacaktır. Yapılan kaliteli paylaşımlar kullanıcıların dikkatini çekecektir.
- Soru Cevap Bölümü: İnsanlarla etkileşim haline kalmak işe yarayacaktır. Bu amaçla sitede soru cevap bölümüne yer verilebilir ya da forum sayfası oluşturulabilir.
- Backlink Erişimi: Web sitesinde backlink erişimi olması sayesinde etkinlik artacaktır. Özellikle forum ya da soru cevap kısımlarında bulunan soruları yanıtlarken ilişkili linkler kullanılabilir.
- E-posta aboneliği: Web sitesinde yapılan düzenlemelerin ve paylaşılan yeniliklerin zaman kaybedilmeden kullanıcılara ulaştırılabilmesi için e-posta aboneliği yapılabilir.
Bkz. **SEO’da En Çok Kullanılan Tool’lar Nelerdir?
Web Sitesi Nasıl Organik Sayılır?
Web sitelerinin organik sayılması için ziyaretçi almasına kaynak oluşturan durumlar incelenir. Bu noktada bağlantı üzerinden ya da Google sıralamasıyla ziyaretçi alması gerekir. Bunun yanı sıra sitesi e-postadan yayınlanan içerikler, Google reklamları, farklı sitelerdeki backlinkler, sosyal medya paylaşımları üzerinden etkileşim alınabilir.
Sitenin kullanım hacmi ve çeşitliliği organiklik üzerinde doğrudan etkilidir. Çeşitliliğin fazla olması ziyaretçi sayısını artıracaktır. Doğal yollarla elde edilen ziyaretçiler organik hit getirecektir. Ana sayfayı açıp en az 15 saniye durup çıkan ziyaretçilerin bir faydası olmayacaktır. Zamana yayılmayan çalışmaların da fazla getirisi olmayacaktır.